Het is nog maar begin juni en we leven nu al in een periode met temperaturen van rond de 30 graden. Ik moet dan ook eerlijk bekennen, dat ik meer de koelte op zoek dan het zonnige. Heeft dat met mijn leeftijd te maken of wordt ons landje toch te warm? Volgens mij dat laatste, want de nieuwsberichten waarschuwen allemaal stuk voor stuk dat je jezelf goed moet insmeren. Daarnaast zijn er in ons land op diverse plekken smeerpalen neergezet. Ik weet niet wat ik van dat laatste moet denken. Zijn we al zo ver afgestompt, dat we zelf niet meer nadenken? Ik vind dit heel opvallend, maar wat mij nog meer opvalt, is dat ik zo weinig vlinders zie.

Voorjaar

Het voorjaar is bij uitstek een seizoen waar onze fladderende schilderijen zich graag overal laten zien, maar dit voorjaar mis ik ze behoorlijk. Nu is het wel zo, dat in het tweede deel van het voorjaar er altijd wat minder vlinders zijn. Dit heeft te maken met het feit dat de nieuwe generatie vlinders nog moet komen. De vlinders die in mei rondgefladderd hebben zijn vooral vlinders die hier als volwassen exemplaren overwinterd hebben. Je ziet dan citroenvlinders, dagpauwogen en soms atalanta’s. Maar ook echte voorjaarsvlinders zoals oranjetipjes waren nauwelijks te zien. Allereerst waren ze al heel laat, die oranjetipjes, en daarnaast minimaal aanwezig. Natuurlijk waren er ook wel kleinere nachtvlindersoorten te zien, maar ook niet in grote getalen. Toch denk ik, en vele vlinderaars met mij, dat er niet zoveel soorten te zien zijn geweest in verhouding met andere jaren. Voor mij is dan ook het vlindervoorjaar een slecht vlindervoorjaar geweest. Ik ben reuze benieuwd naar wat ons eind juni gaat brengen.

Vlinders door de jaren

In de bovenstaande alinea merk je duidelijk mijn pessimistisch gevoel als het om de vlinders gaat. Maar is dat gevoel terecht of is het toch wat overdreven? Het is dan het beste om eens te rade te gaan bij de Vlinderstichting. Daar houden ze al jaren bij hoe de situatie rond onze Nederlandse dagvlinders verloopt. Op diverse pagina’s bij die stichting vind je behoorlijk wat gegevens over de vlinderstand. Je leest bijvoorbeeld dat 2012 het op één na slechtste jaar was en dat het alleen in 2008 nog slechter was. Hele goede jaren waren de jaren 1990, 1991 en 1992, met 1992 als absolute topper. In het begin van de 21e eeuw werd de positieve trend nog doorgezet op 2008 en 2012 na. Daarna kwamen de hete en droge zomers van 2018 en 2019 en het blijkt dus dat veel vlinders daar heel veel last van hebben. Vroeger werd gemeld, dat als de zon lekker schijnt dan zie je veel vlinders. Helaas is ons duidelijk geworden dat dit niet meer geldt. De vlinderrupsen zijn natuurlijk vooral afhankelijk van voedsel en dat is er steeds minder te vinden door de droogte.

Nu al temperaturen rond de 30 graden en geen regen betekent steeds minder voedsel voor de rupsen. Maar niet alleen voedsel voor rupsen van vlinders wordt steeds schaarser, maar ook water wordt steeds schaarser. En toch zie je nog overal mensen leidingwater gebruiken voor allerlei idiote dingen, zoals laatst toen ik een man zijn stoffige auto zag sproeien met kraanwater! Het wordt tijd, dat we een hogere prijs op water gaan zetten...