Het is weer zo ver, de paringstijd van de egels en ja hoor in mijn tuin hoor ik weer ’stoommachine’-geluiden. Als de nachten warmer worden krijgen de mannelijke egels het op hun heupen en beginnen ze met het mooie paringsritueel. Wat dan vooral opvalt is een langdurig en behoorlijk luid gesnuif, net of er een kleine stoommachine in je tuin aanwezig is. Dit kan trouwens uren duren. Mannetjes egels waggelen dan al stomend rond de vrouwtjes, die het hele gedoe rustig aankijken. Natuurlijk moet zo’n man door blijven gaan, want zeg nu zelf: zo lang de stekels bij de vrouwen overeind staan, is het niet erg gunstig om te paren. Zodra de vrouw denkt, dat het wel een man is waar ze wat mee wil, laat ze haar stekels plat liggen en kan hij eindelijk zijn gang gaan.
Wintertijd
Ondanks dat de wintertijden steeds warmer zijn en egels vaker in die periode actief zijn, valt de paringstijd van hen nog steeds zo rond eind mei. De afgelopen maanden zag ik regelmatig wel egels rondscharrelen in mijn tuin, maar ik kon nog geen paringsritueel bemerken. Vanaf ongeveer november beginnen de egels aan hun winterslaap en brengen ze de winter / koude dagen door in een verstarring. Hierbij koelt het lichaam sterk af en verbruiken ze heel langzaam hun vetreserves. Om die vetreserves voor de winter zo groot mogelijk te maken, moeten egels juist in de herfst veel eten, meer dan ze alleen in de nacht naar binnen kunnen werken. Daarom zijn de egels ook op het einde van de herfst overdag actief. Ze zoeken vooral slakken en wormen. Vooral in die periode zie je vaak overdag een egel door je tuin scharrelen.
De egel
Even nog iets over het diertje zelf. De egel behoort tot de orde van insecteneters en is in Nederland het enige gestekelde zoogdier. Een volwassen egel kan zo’n 20 tot 30 centimeter lang zijn en heeft een gewicht van 600 tot 1500 gram. Het lichaam is plomp met een spitse snuit. De oren zijn kort en rond en hij heeft kleine ronde ogen. Aan de boven- en zijkant is het lichaam overdekt met donkerbruine stekels, die aan de basis en punten wat lichter van kleur zijn. De kop, poten en onderkant van de buik zijn kort behaard, aan de flanken heeft de egel een lange vacht. Voorheen waren ze in de schemering op het platteland en in tuinen een algemene verschijning. Helaas ziet men hen nogal eens als verkeersslachtoffer, omdat ze niet vluchten voor gevaar, maar zich tot een bal oprollen. Dus automobilisten pas op voor de egel, want je hoeft hem of haar niet dood te rijden.
Fabeltje
Wil je eens horen hoe die stoommachine egel te keer gaat? Op internet zijn veel links te vinden. Persoonlijk vind ik deze de beste ’Vroege Vogels - Paringsdans van de egels’.
Oh ja, en tenslotte nog dit: dat ze afgevallen fruit op hun stekels prikken en zo meenemen naar hun nest, is dus een fabeltje.