’The American Dream’: het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, zolang je maar hard genoeg werkt liggen rijkdom en succes voor je in het verschiet. In jongerencentrum A16 in Rijen - zo’n 9000 kilometer verderop - kennen ze een nieuwe en verbeterde versie hiervan: ’The Gilze-Rijen Dream’. Tijdens de allereerste Pitch Night op donderdag 11 mei, georganiseerd door de Verschilmakers en het jongerenwerk van R-Newt, werden dromen werkelijkheid.

Door Syb Faes

Tijdens de Pitch Night kon iedereen tussen de 14 en 27 jaar met een idee komen om de gemeente te verbeteren en daar een korte, bondige én overtuigende presentatie over te geven. De 17-jarige Eline Wirken uit Rijen won met haar idee een geldbedrag van maar liefst 750 euro om haar idee uit te voeren. Zij kan dus als eerste de Gilze-Rijen Dream beleven, en ze nam de jury (bestaande uit Eva Saeboe, Dennis Hoogerwerf, Maud van der Meer en Syb Faes) bijzonder overtuigend mee in haar droom.

Drie voorbeelden

Eline’s idee was om een uitnodigende plek te creëren in het centrum van Rijen waar jong en oud samen kunnen komen. Deze plek moet stevig in de grond staan - voor wie van plan was stoom af te blazen op een openbaar bouwwerk - en daarnaast voorkomen dat jongeren elders overlast veroorzaken. Eline liet drie voorbeelden zien die wel inspiratie geven, maar niet aan haar eisen voldoen. Volgens Eline kan de een te makkelijk kapot, de ander is een beetje saai, en de derde (de grote stenen letters op het Pieter Vreedeplein in Tilburg) laten te veel eigen invulling over voor de functie ervan. Wat er dan wél precies moet komen, liet ze afhangen van het verloop van een gelijkwaardig gesprek dat na haar pitch volgde. In ieder geval is haar droom klaarblijkelijk niet om zichzelf te verrijken, zoals in The American Dream, maar in de vernieuwde Gilze-Rijen versie gaat het haar om het verrijken van de gemeente.

Terugkerend probleem

In haar pitch wist Eline zo goed als elke mogelijke vraag die de jury kon hebben meteen te beantwoorden. Dat zorgde ervoor dat het gesprek dat volgde écht over de inhoud kon gaan - haar visie was immers kraakhelder. Hoewel de avond draaide om oplossingen, kwam er wel telkens een probleem naar voren. Het is een probleem waar hopelijk niet eens een bouwwerk aan te pas hoeft te komen, want jij kunt het zometeen al verhelpen met een simpele ‘hoi’. Het probleem is het beeld dat veel ouderen en jongeren van elkaar hebben, en waar dat probleem helaas net zo kraakhelder als Eline’s visie naar voren kwam, was bij de lastige vraag: ‘hoe maak je een plek die ouderen uitnodigt om met jongeren een praatje te komen maken, en andersom?’

Mensen onder mensen

Die wietrokende, herrie trappende, telefoonverslaafde mormels die wij ‘jongeren’ noemen, daar kan je toch geen degelijk gesprek mee voeren? En als je die Facebookverslaafde, altijd zeurende, milieuonbewuste krenten die wij ‘ouderen’ noemen ziet, dan wil je toch spontaan dikke oordoppen in je oren proppen? Mocht je jezelf in een van die twee herkennen, kom dan maar eens een kijkje nemen bij de volgende Pitch Night. Er is volop input van jong en oud, en dat verloopt zo gelijkwaardig dat zelfs de grenzen vervagen tussen de twee. Het is een gesprek van gelijken onder gelijken - of beter gezegd: van mensen onder mensen. Deze realisatie sluit aan bij een heel erg groot kwartje dat tegen het einde van de avond valt: een terras.

Terrasje pakken?

Op een terras is iedereen gelijkwaardig, is het idee. Als Eline’s plek er dus net zo uitnodigend uitziet als een terras, dan trekt dat hopelijk niet alleen jong of oud aan, maar allebei. Met dit idee wordt de avond afgesloten, maar niet zonder een vervolg. Eline gaat de komende tijd aan tafel zitten met de organisatoren van de Pitch Night. Eén ding is zeker over Eline: hard werken om haar droom te verwerkelijken wil ze zeker.

Proeven van The Gilze-Rijen Dream?

Doorzettingsvermogen, creativiteit en samenlevings- /toekomstgerichtheid stonden centraal tijdens de Pitch Night. Jongeren van iedere afkomst zijn op de Pitch Night welkom als de initiatiefnemers van welk plan dan ook - als het maar iets moois bijdraagt aan het dorp. Uit de afgelopen Pitch Night blijkt al dat jongeren dolgraag denken aan de medemens (en ja, ook aan ‘de ouderen’). Klinkt aantrekkelijk? Jij kunt daar ook van proeven door te laten blijken dat je voorbij iemands leeftijd en afkomst kijkt, eigenlijk net zoals dat op de Pitch Night ging: als gelijke mensen onder elkaar.

Wil je op de hoogte blijven van het jongerenwerk en de Verschilmakers in Gilze-Rijen? Volg dan @Rnewtabg en @instaverschilmakers op Instagram!