Het was een drukte van belang toen wethouder Mariëlle Doremalen op 11 mei de Groeituin aan de Strijp in Gilze officieel opende. Natuurlijk waren verschillende medewerkers van de Groeituin aanwezig. Ook collega-wethouder Corné Machielsen, politici, ambtenaren en partners van de tuin gaven acte de présence. En uiteraard de familie Goeijers.

Tekst: Marlene Lunter

Foto’s: Cor de Kok

De Groeituin begon in 2015 op initiatief van de ABG-gemeenten in het kader van participatie en re-integratie. Ze vonden een plekje aan de Hoevenaarsstraat waar tot dan toe dahliakwekerij Floralia zat.

Een nieuwe poort

Marie-Louise van Meerendonk, een van de werkcoaches van de Groeituin, vertelde hoe ontsteld iedereen was toen de Groeituin moest vertrekken uit de Hoevenaarsstraat. “Maar een nieuwe poort ging open: we konden terecht in Siertuin Den Overkaent.” Ongeveer een jaar geleden droeg Henk Goeijers de sleutel van zijn siertuin over aan de gemeente.

Medewerkers en coaches namen een jaar de tijd om de verhuizing stap voor stap uit te voeren. Zelfs de kabouters zijn meegekomen. Opnieuw geschilderd hebben ze allemaal een plekje in de tuin gevonden.

Mooiste versie

“Groen is rustgevend en helend,” zegt Marie-Louise. “Hier kunnen onze medewerkers uitgroeien tot de mooiste versie van zichzelf.”

Els, de medewerkster die sinds het ontstaan van de Groeituin in de tuin werkt, laat meteen een mooie versie van zichzelf horen. Ze sluit het officiële gedeelte zingend af. Op de wijs van ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld brengt ze een prachtige lofzang op De Groeituin.

Doorstroom

Drie werkcoaches begeleiden en stimuleren zo’n 34 mensen, die om een of andere reden niet deelnemen aan het arbeidsproces. Elke ochtend zijn er gemiddeld zo’n tien tot vijftien mensen actief. Het uiteindelijk doel is doorstroom naar de arbeidsmarkt, een vrijwilligersbaan of een leerwerkplek.

De kracht van de Groeituin is dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden van de mensen die er werken en niet naar het rugzakje dat ze meebrengen. De tuin is alle ochtenden in de week open van 9.00 tot 13.00 uur. Bezoekers zijn welkom.

Rust

Kelly is sinds september in de Groeituin actief, voordien zat ze alleen maar thuis. Opgesloten, noemt ze het. Ze werkt niet in de moestuin, maar is met creatieve dingen bezig. Zo heeft ze de bordjes gemaakt met de namen van de gewassen erop. “De rust hier is zo fijn,” vertelt ze. “Je mag doen wat je wilt. Er zijn veel mogelijkheden.” Ook het deel uit maken van een groep vindt ze prettig.

Wisselbouw

Adriaan komt al sinds 2016 in de Groeituin. Voordien werkte hij in de automatisering. Hij is vier ochtenden per week aanwezig en heeft het moestuinplan ontworpen. Die moestuin hebben ze zelf aangelegd achter de siertuin, omsloten door een hekwerk. Vanuit het landschapspark is hij te zien.

“We werken zonder kunstmest en zonder pesticiden,” vertelt hij. “We hebben acht vakken met gewassen en we doen aan wisselbouw. Elk jaar schuiven de gewassen een vak op. Anders pleeg je roofbouw op de grond.” Hij weet waar hij over praat, want hij komt uit een tuiniersfamilie. “Maar ik heb nog veel uit moeten zoeken, hoor.”

De groentes gaan naar de Voedselbank. Ook mogen de medewerkers wat mee naar huis nemen. Elke vrijdag wordt er voor en door de medewerkers gekookt van wat het land geeft.

Aandacht

Werkcoach Anne Vos vertelt dat ze er met de verhuizing op vooruit zijn gegaan. “We hebben er een prachtige siertuin bij gekregen. Henk Goeijers heeft ons op weg geholpen en komt nog regelmatig tips geven. Het gebouw is een aanwinst. Nu kunnen we in de winter ook allerlei activiteiten organiseren.”

Alles wat aandacht krijgt, groeit, is het motto van de tuin. Dat geldt voor planten, maar ook voor mensen!