Van 13 mei tot en met 12 juli is in de buitenruimte van Rijen-Zuid een selectie van 20 foto’s te zien, gemaakt door kinderen uit de wijk, met analoge wegwerpcamera’s. Deze zijn professioneel geprint op groot formaat en worden op speciaal daarvoor ingerichte buitenlocaties tentoongesteld. Samen met de presentatie van de resultaten van de graffitiworkshop wordt de tentoonstelling feestelijk geopend op zaterdag 13 mei, om 14.00 bij het grasveld en de speeltuin aan het Frederikplein.
In samenwerking met wijkhuis ’t Hoofdkwartier verspreidde cultuurcoach Michiel van der Zanden vorig jaar een tiental analoge wegwerpcamera’s in Rijen-Zuid. Aan kinderen werd gevraagd een inkijkje te geven van hun belevingswereld, gezien door een fotolens. In de foto’s is een bewuste keuze voor onderwerpen te herkennen. Met veel variatie en beelden die kenmerkend zijn voor Rijen-Zuid: de groene omgeving, het spoor en speeltuintjes. Maar ook mooie plaatjes van thuis. Interieurs met speelgoed, knutselwerkjes en huisdieren. Portretten van vriendjes en familie. Daarmee geven de foto’s een heel persoonlijk beeld van de wijk. Voor velen herkenbaar.
Graffitiworkshops
Tegelijkertijd zullen de resultaten te zien zijn van graffitiworkshops bij ’t Hoofdkwartier onder leiding van professionele graffitidocenten Rick en Taeke. Ook hier was de belevingswereld van de kinderen de grootste inspiratiebron. Zij konden kennismaken met schetsen en mindmappen, de basis van graffiti en de techniek van spuitbussen. Dankzij de tips van de docenten werd de groep in korte tijd een echt kunstcollectief.
Met het project ‘Fotografeer Jouw Wereld’ werd kinderen gevraagd foto’s te maken met onderwerpen die zij zelf het leukst vonden. ‘Je kan overal foto’s van maken: van plekken, van spullen, ruimtes, mensen, dieren, planten, bomen... alle onderwerpen zijn goed. Je kunt een verticale foto schieten, of je houdt de camera horizontaal.’ Er gold maar één beperking: ‘Maak foto’s van jezelf zonder een selfie te maken!’ Een analoge camera met fotorolletje werkt anders dan een telefoon. Je ziet het resultaat niet meteen op het scherm verschijnen, je moet door een venster kijken om de compositie te bepalen en het aantal foto’s wat je kunt schieten is beperkt.
Dus daarna was het afwachten… Zou het allemaal lukken met de camera’s? En vonden de kinderen het fotograferen wel leuk? Het wachten duurde helemaal niet lang, de camera’s kwamen vrij snel volgeschoten terug! De rolletjes uit de camera’s zijn bij een fotolab ontwikkeld, de negatieven vervolgens ingescand op een speciale filmscanner, met prachtige en verrassende resultaten! De look and feel van een analoge foto zijn hierbij bewaard gebleven; warme, nostalgische kleuren en ‘korrel’ zijn te zien op de foto’s.
“Bij deze hebben we op de grond gelegen en naar de wolken gekeken”, was een opmerking bij een van de foto’s. En zeg nu eens, wie heeft er vroeger niet in het gras gelegen en naar de wolken gekeken? Als volwassenen waren kunstenaars als Picasso en Karel Appel daar hun hele latere leven naar op zoek. Voor kunstenaars is het belangrijk dat hun kijk op de dingen niet is voorgeprogrammeerd, en laat dat nu een eigenschap zijn die kinderen met hun ongedwongen blik het best beheersen.
De foto’s worden geëxposeerd op speciaal daarvoor geïnstalleerde bouwhek-opstellingen. Hiermee is meteen de link gelegd met de bouwwerkzaamheden in de wijk.
Jong en oud
Graag wordt er nog een vervolg gegeven aan dit fotografieproject. De combinatie van de nostalgische analoge techniek en de open blik van de jongste bewoners van de wijk nodigt jong en oud uit om met elkaar in dialoog te gaan. Kijken volwassenen anders dan kinderen? Wat is voor oudere mensen precies hetzelfde toen ze jong waren als voor jullie nu? En wat is juist heel anders voor kinderen nu, vergeleken met vroeger?
Oproep
De organisatie wil een oproep doen aan alle ‘oudere’ wijkbewoners: ”Heeft u nog oude, (vergeten) foto’s liggen van vroeger? Deel ze dan met ons! We zijn op zoek naar foto’s die een persoonlijk tijdsbeeld geven van Rijen-Zuid. Dus denk aan foto’s van familiefeesten, verjaardagen, de buurt, in huis, buitenshuis, noem maar op… Hoe zag de wijk en de wereld er pakweg 70 tot 20 jaar geleden uit? Misschien heeft u ze bewaard in een fotoalbum of schoenendoos en wilt u ze laten zien aan ons? Neem dan contact op met cultuurcoach Michiel door te mailen sturen naar michiel@cultuurplaats.nu.”
Locaties
De buitententoonstelling is te zien vanaf 13 mei t/m 12 juli 2023 en maakt ook onderdeel uit van Rijen Ruikt op 11 juni.Locaties: ingang Saksen Weimarstraat / Julianastraat, Frederikplein, Generaal van Geenstraat, Willem 1 plein / Frederikplein.
Voor meer informatie, kijk op www.cultuurplaats.nu