In het Parochiecentrum in Rijen vindt op 11 mei een lezing over Emily Dickinson plaats. Voormalig pastor Adrie Lint nodigt iedereen uit om te komen luisteren naar zijn verhaal over deze dichteres die hij ‘een eigenzinnige vrouw’ noemt. Zelf is Adrie bekend als vertaler van Dickinsons gedichten. Waarom hij die gedichten vertaalt, legt hij uit in een weekbladinterview. Behalve over Emily Dickinson vertelt hij ook iets over zichzelf. Een hernieuwde kennismaking dus.
Door Brigitte Laurijsen
Adrie Lint is in Rijen geen onbekende naam. Hij was er vanaf 1995 twaalf jaar werkzaam als pastor. Geboren is hij in 1954 in Wouw, opgroeien deed hij in Bergen op Zoom. In 1996 besloot hij naar Rijen te verhuizen, waar hij ondanks diverse andere werkplekken altijd is blijven wonen, ook na zijn pensionering, nu zo’n vier jaar geleden. Waarom? Adrie antwoordt: ”Rijen is een leuke plek om te wonen. Het is hier stil.”.
Lezen en vertalen
Gevraagd naar zijn motivatie om gedichten te vertalen, antwoordt Adrie dat hij al zijn hele leven heeft gelezen: ”Voornamelijk poëzie.” Tijdens zijn werkzaamheden als pastor was taal natuurlijk onmisbaar. Inspiratie haalde hij onder meer uit de pennenvruchten van dichteres Hadewijch, van wie hij eerder gedichten vertaalde. Na zijn pensionering besloot Adrie dat het tijd was voor een nieuwe activiteit. Die vond hij in het vertalen van de teksten van Emily Dickinson.
Emily Dickinson
Waarom Emily Dickinson? En wie is of was dat eigenlijk? Adrie vertelt dat hij in 1980 al eens een boekje van haar tegen kwam. Hij werd getroffen door de manier van schrijven van deze dichteres, waarover hij iets meer vertelt: ”Ze leefde van 1830 tot 1986, in Amherst in Noord-Amerika.” Emily was een eigenzinnige vrouw die moderne, compacte gedichten schreef. De zinnen waren kort en hoofdletters kwamen er bijna niet in voor. Adrie vertelt dat Emily heel gelovig was en dat ze veel tijd in de natuur door bracht. Het geloof, met name de hemel en engelen, kwamen dan ook in haar teksten voor, evenals de natuur.
Hemel en engelen
Heel gelovig, dat was Emily Dickinson dus, maar wel buiten de kerk. Ze ging zoals gezegd haar eigen weg. Haar favoriete vogel was de ‘Robin’ (Roodborstlijster), die door haar Gabriel werd genoemd. De aartsengel Gabriël dus, een boodschapper van God. Die engel is veelvuldig terug te vinden in haar gedichten, evenals engelen in het algemeen. Een bijzondere uitspraak van Emily: ”Engelen huren het huis naast mij.” Ook was ze ervan overtuigd dat de aarde ten opzichte van de hemel niets voor stelt.
Eigen weg
Eigenzinnig. Zo omschrijft Adrie Lint Emily Dickinson. Hij legt uit: ”Ze volgt haar eigen weg. Ze leefde alleen, maar was wel verliefd, op een vrouw.” Die vrouw was Susan, die door Emily ook liefkozend Dollie werd genoemd. Susan was getrouwd met de broer van Emily, hetgeen wellicht een bijzondere relatie zou kunnen zijn, maar kennelijk was het voor Emily geen probleem. Modern, het kan niet alleen worden gezegd over de gedichten, maar ook over Emily zelf.
Toegankelijk
Emily schreef in totaal zo’n 1800 gedichten. Het was niet haar bedoeling dat die zouden worden gepubliceerd. Nee, die gedichten waren voor haarzelf en voor haar dierbaren. Volgens Emily was publicatie ‘uitverkoop van de geest’. Zij droeg haar huishoudster dan ook op om de gedichten na Emily’s dood te verbranden. ”Die heeft dat gelukkig niet gedaan,” aldus Adrie Lint. Anders had hij de teksten niet kunnen lezen en dus ook niet kunnen vertalen. Toch had hij zelf ook zijn bedenkingen. Hij legt uit: ”Eigenlijk kun je gedichten niet vertalen, maar ik wil de teksten wel toegankelijk maken.”
Lezing
Adrie nodigt iedereen van harte uit om te komen luisteren naar zijn lezing over Emily Dickinson. Niet alleen luisteren overigens, maar ook interactief bezig zijn. De aanwezigen worden aan het denken gezet en gaan zelf aan de slag met enkele gedichten van de eigenzinnige schrijfster. De lezing vindt plaats op donderdag 11 mei in het Parochiecentrum in Rijen, begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Aanmelden kan via www.voedselvoordeziel@parochieheiligegeest.nl of via 0161-222 833.