Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag werd op een boerderij aan de Bavelseweg in Molenschot ‘Iets met boeren’ opgevoerd. Een theatervoorstelling van Bureau Pees die inzicht biedt in de actuele landbouw en die boeren en niet-boeren met elkaar in gesprek brengt. De cast bestond naast vier beroepsacteurs uit zestien inwoners van de gemeente Gilze en Rijen. Samen speelden zij zes keer voor een ’uitverkocht erf’.
Voor elke voorstelling werd het publiek ontvangen bij Wilgenhart. Op deze locatie, waar vroeger het tuindersbedrijf van Corné van der Avoird was gevestigd, bevindt zich nu een B&B, streekwinkel, mini-camping en zorgboerderij onder leiding van Vera van der Avoird en Dave Govers. Vanuit daar wandelden de bezoekers onder begeleiding naar het weiland van de buren en tevens familie Harrie en Karin van de Avoird. Zij hebben daar een melkveehouderij en hun weiland startte de voorstelling.
Een lach en een traan
Na de eerste scène in het weiland wordt het publiek via de koeienstal naar een schuur op het erf van de melkveehouderij geleid. Daar zagen zij hoe boerin Marianne, gespeeld door actrice Irma Rens, in de keuken een pittig en emotioneel gesprek heeft met haar, aan de Universiteit van Wageningen afgestudeerde, dochter, gespeeld door actrice Mieke Bastiaansen. Volgens Marianne moeten boeren kunnen blijven boeren zonder al die ingewikkelde regels en beperkingen en heeft Mieke tijdens haar studie ingezien dat het toch echt duurzamer en meer ecologisch moet. De scene zorgde bij de kijkers naast een lach, bij enkelen ook voor een traan.
Na de scène in ‘de keuken’ vervolgde de tour naar buiten en zagen de bezoekers hoe de lokale acteurs uit Gilze, Rijen, Hulten en Molenschot als een kudde blije koeien werd losgelaten in de wei. Daarna splitste de groep zich op in drieën en zagen zij in willekeurige volgorde een scène over de rol van het geld in de sector, gespeeld door acteur en danser Kevin Ruijters, een scene met boeren op speelgoed tractors waarbij goed te zien is hoe hun gevoel transformeert van blij naar woede en frustratie, een scène waarin een emotionele brief van Marianne aan haar man Jos te horen is en een scene waarin dochter Mieke in de hooiberg uitlegt wat haar ouders in de afgelopen hebben moeten ondergaan en hoe zij de zaken ziet en ervaart.
Monoloog van boer Jos
Na die scènes kwamen de drie groepen weer bijeen en zagen zij samen hoe de groep lokale acteurs de verschillende vormen van beleid van de afgelopen jaren verbeelden. Eerst linksom, dan rechtsom, zonder regels en vervolgens weer strak in het gelid. Het leverde een komisch beeld op. Tegelijkertijd voelden de meeste bezoekers wel wat dit zwalkende beleid van de afgelopen jaren teweeg heeft gebracht binnen de landbouwsector. Daarna liep het publiek weer terug richting het weiland. Eenmaal plaatsgenomen op de bankjes in het gras, is daar eindelijke de hoofdrolspeler waar het steeds over gaat en die zich al die tijd amper liet zien of überhaupt iets zei: boer Jos, gespeeld door acteur Ruud van der Wouw. Hij hield een monoloog over alle adviezen die hij van iedereen krijgt. Over wat anderen denken wat het beste is voor hem en zijn vrouw Marianne. Maar dat anderen niet voor hem kunnen denken en dat hij ondanks alle verschillende adviezen het (nog steeds) niet weet.
Toen Jos na zijn verhaal de wei uitliep, ontstond er een discussie onder de burgers en (voormalige) boeren, gespeeld door de lokale acteurs. Gespeeld? Het zijn voornamelijk hun eigen meningen die zij verkondigden. Die verschillen van elkaar, maar het laat wel zien hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven.
Daarna viel het spreekwoordelijke doek, was er luid applaus en liep het publiek terug waar het begon. Bij Wilgenhart. Voor een drankje, maar vooral om na te praten over wat ze hadden gezien en ervaren. De reacties waren unaniem positief. Iedereen was wel op een of andere manier geraakt. Het was voor velen van hen herkenbaar en voor sommigen haalden het persoonlijke emoties naar boven. Dat gebeurden na elk van de zes voorstellingen.
Lokale theaterhelden
De voorstelling ‘Iets met Boeren’ was eerder al opgevoerd in Reusel en St. Anthonis. Ook daar met lokale inwoners, zowel boeren als niet-boeren. Stichting Cultuurplaats, in Gilze en Rijen actief op het gebied van cultuureducatie en -participatie, heeft de voorstelling naar onze gemeente gehaald. Hier zorgden Piet van Beek, Els Boemaars, Harry Boemaars, Marian Boemaars, Nel Boemaars, Lisette Bouman, Pieter Gosens, René de Jong, Anny van Loon, Werner van Looy, Marina Lourens, Anneke van Rie, Pierre Schellekens, Corry Snepvangers, Jan Snepvangers en Karin Wouters met enthousiasme en tomeloze inzet voor een geweldige en onvergetelijke editie in Molenschot.