Ongeveer 40 personen waren op woensdagmiddag 19 april 2023 in de Molenwiek te Molenschot te gast om een themabijeenkomst over ‘dementie’ bij te wonen.

De organisatie was in handen van FNV Senioren Baronie, Dongemond en Grensstreek De aanwezigen kwamen onder andere uit: Oosterhout, Geertruidenberg, Breda, Etten-Leur, Galder, Bavel, Uitwijk, Oudenbosch, Dussen, Baarle-Nassau en de gemeente Gilze en Rijen. Onder hen bevonden zich ook een FNV-bestuurder [woonachtig in Den Haag] en FNV-consulent [woonachtig in Roosendaal], die onlangs zijn benoemd om in onze regio ondersteuning te komen geven aan de verschillende FNV-kaderleden en de vele FNV-vrijwilligers. Na het welkomstwoord van voorzitter Bert Willemen uit Rijen kreeg Joop Alderliesten uit Uitwijk 9lid van werkgroep Themabeheer) de microfoon. Samen met enkele andere leden van deze groep had men deze middag voorbereid, en hij gaf uitleg wat de bedoeling was.

Als deskundigen waren een tweetal instructeurs van ‘Samendementievriendelijk’ uitgenodigd. Deze personen, Raymond van Oosterbos uit Bergen op Zoom en Hans van Perge uit Roosendaal, waren vanuit hun woonplaats naar Molenschot gekomen om over het onderwerp het een en ander uit te komen leggen. Na hun introductie werden de aanwezigen gevraagd om gezamenlijk interactief mee te doen als een soort test aan het begin van deze middag.

Herkennen

Vervolgens werd een filmpje vertoond over het herkennen van dementie op straat. Ook kregen de aanwezigen om de beurt een gedeelte van een tekst van de PowerPoint presentie te lezen. Hierin kwamen veel woorden voor die voor mensen met de aandoening van dementie moeilijk leesbaar zijn. Hierna nam Raymond van Oosterbos het vervolg voor zijn rekening. Hij presenteerde diverse regionale cijfers over het aantal personen met dementie per gemeente over 2023 en de te verwachten getallen voor 2025, 2030 en 2050. Deze zogenaamde kerngetallen geven een soort van toekomstbeeld hoe de verwachtingen zijn van het aantal mensen met dementie in deze plaatsen.

Vervolgens werd er een filmpje vertoond van een persoon die dementie had en boodschappen ging doen in een supermarkt. De aanwezigen kregen de vraag voorgeschoteld wat er misging en wat er toch goed gegaan was. Beide heren zijn aangesloten bij de instantie Samendementievriendelijk en geven ook voorlichting en preventietrainingen aan bedrijven, scholen, etc. Door een kleine demonstratie van Hans en Raymond kregen de aanwezigen te zien wat men juist niet moet doen om een herkenbare persoon met dementie behandelen.

Methode

De trainers bespreken daarnaast de zogenaamde GOED-methode van Samen dementievriendelijk. De verklaring voor de afkorting is; G [geruststellen], O [oogcontact maken], E [even meedenken] en D [dank je wel]. Ook werd aandacht besteed aan het dementievriendelijk maken van de publieke ruimte. Men werd ook verwezen naar de website www.dementie.nl. Na hun uiteenzetting was er voor de aanwezigen ruimte en gelegenheid om vragen te stellen.