In de Huiskamer van Cultureel Centrum de Boodschap vond op dinsdag 18 april een armoedebijeenkomst plaats. Voor deze bijeenkomst waren vele organisaties uitgenodigd die in de dagelijkse praktijk met armoedeproblematiek te maken hebben. De Speel-O-Theek, VIPvoorElkaar en de Weggeefhoek verzorgden presentaties, maar ook andere organisaties lieten horen op welke manier zij zich inzetten voor mensen die het financieel niet gemakkelijk of zelfs moeilijk hebben. Pastor Rob van Uden bracht het Armoede-akkoord onder de aandacht.

Door Brigitte Laurijsen

Aangezien het al weer enkele jaren geleden was dat er een lokale armoedebijeenkomst plaatsvond, ontvingen alle aanwezigen een sticker waarop zij hun naam konden schrijven. Sommigen zetten alleen hun voornaam er op, anderen hun volledige voor- en achternaam en de organisatie die zij vertegenwoordigden en weer anderen een afkorting, zoals bij voorbeeld Yvonne en Annemarie van de Wgh. De Weggeefhoek dus.

Welkom

Nadat iedereen van koffie of thee en iets lekkers was voorzien, was het tijd voor het welkomstwoord. Daarvoor was wethouder Marielle Doremalen uitgenodigd, maar eerst nam Kyra Schuurbiers het woord. Zij is ABG-beleidsmedewerker Armoede, Inkomen en Schulden. Kyra bedankte Annemarie Mols en Maud Bakx die de bijeenkomst samen met haar hadden georganiseerd. Wethouder Doremalen liet weten erg blij te zijn dat er zoveel organisaties vertegenwoordigd waren en dat het belangrijk is dat die organisaties onderling samen werken. Ook benadrukte ze het volgende: ”Armoede kan iedereen overkomen!”

Speel-o-theek

Na het welkomstwoord was het tijd voor de eerste presentatie. Thea van Sunten van Speel-o-theek ’t Treintje vertelde dat de organisatie al 37 jaar bestaat. De Speel-o-theek begon op 9 april 1986 in de Boemerang, zat een aantal jaren in De Boodschap en is nu al weer enige tijd gevestigd in de St. Jozefschool. Ouders kunnen een speelgoedabonnement kiezen voor kinderen van diverse leeftijdscategorieën. Ook zijn er steunpakketten met als thema’s ‘Uit elkaar’, ‘Verliesverwerking’ en ‘Het hebben van een beperking’. Meer informatie is te vinden op https://speelotheektreintje.nl/.

VIPvoorElkaar

Maud Bakx en Annemarie Mols gaven een presentatie over VIPvoorElkaar. Maud vertelde dat het bij VIP om vrijwilligers draait. Volgens VIP heeft iedereen een talent. Er zijn diverse maatjesprojecten, waaronder sociale maatjes en financiële maatjes. Meedenkers zijn er ook, mensen die je de weg wijzen wanneer je ondersteuning nodig hebt. Wie in armoede leeft, heeft soms de neiging, aldus Maud, post niet meer te openen, maar schoenendozen met papieren te vullen. Daar worden de problemen echter niet mee opgelost. Een financieel maatje kan helpen om weer overzicht te krijgen. Meer informatie is te vinden op https://www.vipvoorelkaar.nl/. Ook is VIP iedere donderdagmiddag te vinden in het winkelcentrum in Rijen, onder de roltrap.

Goed met Geld

Annemarie Mols vertelde dat via VIP ook cursussen kunnen worden gevolgd. Zelf bracht ze tijdens de armoedebijeenkomst twee cursussen ter sprake die deel uit maken van ‘Goed met Geld’: ‘Grip op je Knip’ en ‘Budgetsafari’. Knip is een ander woord voor portemonnee en het is dus de bedoeling dat deelnemers inzicht krijgen in hun eigen inkomsten- en uitgaven. Budgetsafari is geen goedkope vakantie, maar wel een manier om op een leuke manier te bezuinigen. Kies je een A-merk of een B-merk? Dat werd in later in de middag in praktijk gebracht, maar niet voordat Annemarie ook over de Weggeefhoek had verteld.

Weggeefhoek

De Weggeefhoek, gevestigd aan de Hoofdstraat, bestaat inmiddels negen jaar. Annemarie vertelt dat er inmiddels 300 gezinnen gebruik van maken. Die gezinnen krijgen een puntenpas en kunnen die punten besteden in de ‘winkel’. In die winkel is van alles te vinden, zoals kleding, serviesgoed, pannen en speelgoed. Verzorgingsproducten zijn er ook. Wanneer kinderen jarig zijn, wordt gezorgd voor een cadeautje en een verjaardagspakket inclusief slingers. Nieuw zijn schooltraktaties, want trakteren op school, dat zou iedereen moeten kunnen.

Interactief

Na de presentaties was het tijd voor het interactieve gedeelte van de middag. Op het scherm verscheen een foto van zestien levensmiddelen, acht van een A-merk en acht van een B-merk. De aanwezigen moesten per tafel onderling inschatten wat het totaalverschil tussen de kassabonnen zou zijn. De A-producten bleken samen zo’n 24 euro te kosten en de B-producten 12 euro. Twee maal zo duur dus! Na dit ‘Boodschappenspel’ werden de aanwezigen opnieuw aan het werk gezet, maar nu over een ‘casus’, waarbij hulp moest worden gevonden voor een (fictief) gezin dat in de financiële problemen was gekomen. Signalering en verbinding zijn daarbij onmisbaar. Organisaties moeten elkaar weten te vinden.

Armoede-akkoord

Aan het einde van de armoedebijeenkomst bracht pastor Rob van Uden van Parochie Heilige Geest het Armoede-akkoord onder de aandacht. Hij begon met te vertellen dat zijn ‘organisatie’ al zo’n 2000 jaar bestaat. In het Armoede-akkoord staat dat van armoede wordt gesproken wanneer mensen langdurig moeite hebben om rond te komen en daardoor niet mee kunnen doen. Maar…wij vinden het normaal dat in Gilze, Hulten, Molenschot en Rijen geen armoede is, zo staat als eerste in het akkoord. Bij ‘Basisbehoeften’ staat dat kinderen voldoende en gezond moeten kunnen eten en dat kinderen in het onderwijs een gelijke start moeten kunnen maken. Stof tot nadenken? Volgens de aanwezige organisaties wel.