Als ik zo rondfiets in mijn dorp of als ik op weg ben naar een cursus of een lezing die ik mag geven, zie ik op mijn pad meer groene tuinen. Volgens mij worden steeds meer mensen bewust van het feit dat een groene tuin, de nieuwe betegelde tuin is. Het NK Tegel Wippen heeft daar zeker aan bijgedragen, maar ook het besef van een betere gezondheid in een groene omgeving. Tevens weten we dat er vaker langere periodes van hitte en droogte elkaar opvolgen en dat de regenbuien steeds heviger worden. Gevolg hittestress en wateroverlast vanwege al de verstening, die de laatste decennia hebben plaatsgevonden.

NK Tegel Wippen

Heb je nog nooit van NK Tegel Wippen gehoord, dan leef je volgens mij onder een steen/tegel. Dit fenomeen is al sinds 2020 in ons land aanwezig en ook in 2023 is er weer een NK Tegel Wippen. Dat overigens al begonnen is, want dit prachtige NK startte op de eerste lentedag 21 maart. Op het moment dat ik deze column schrijf, staat de teller op 165.606 tegels. Het gehele wippen gaat duren tot en met 31 oktober. Ben nu al benieuwd waar de teller op die dag staat. Vorig jaar eindigde de teller op ruim 2,8 miljoen gewipte tegels. Wat een fantastisch resultaat. Want het gaat natuurlijk niet om de tegels, maar om het vervangen van die tegels. Hierdoor kan er meer gras groeien, kunnen bloemperken ontstaan, bomen geplant worden of geveltuinen opgezet worden. En dit betekent weer, dat Nederland klimaatbestendiger wordt. Daarnaast ontstaat er meer ruimte voor allerlei dieren, waaronder insecten. En tevens is het goed voor mensen, want het wordt weer koeler op warme dagen en tot slot al het leven is toch veel mooier, dan die saaie tegels.

Meer groen bittere noodzaak

Het is sowieso bittere noodzaak dat er meer groen komt in de gemeenten in ons land. Groene particuliere tuinen zijn nodig voor klimaatadaptatie en voor meer biodiversiteit in onze gemeenten. Maar ook gemeenten zouden veel meer moeten doen aan meer biodiversiteit. Nu maaien ze voor de kruiden uitkomen alle kruiden plat en ontstaan er veel biljartlakenachtige groene gazons en perken. Vreselijk als je al die strak groene velden ziet liggen en waarom is dan de vraag. Wie bepaalt dat op het deel wat niet bestraat wordt, alleen maar gras mag groeien? Heel vreemd, dat dit een teken van schoonheid is. En deze zogenaamde schoonheid wordt doorgetrokken naar gazons voor grote bedrijven, want die denken ook dat dat mooi is. Deze grote bedrijven gaan nog verder met vernieling van de biodiversiteit met die vermaledijde robotmaaiers. De uitvinder daarvan zou een taakstraf moeten krijgen. Weg met die robotmaaiers/biodiversiteitskillers.

Invloed

Al die biodiverse bermen en groene tuinen zijn niet enkel voor klimaatadaptatie en meer biodiversiteit, maar ze hebben ook een grote invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Meer groen in onze omgeving maakt gelukkig, onthaast en geeft rust.