Gisteren bleef ik, ondanks de motregen, toch nog even het bos trouw. Ik probeer namelijk elke dag een rondje bos te doen. Is goed voor lijf en leden en niet alleen ik geef dit advies, ook de organisatie Nature for Health probeert mensen meer het bos in te krijgen om de natuur te bezoeken. In deze periode, begin april, is het vooral het vogelgezang wat het bos extra aantrekkelijk maakt. Alle zangvogels doen vooral in de vroege ochtend hun best het mooiste lied ten gehore te brengen en de spechten roffelen er op los. Maar gisteren was het helemaal top voor mij om in het bos te zijn, want er klonk een hele mooie lach door het bos en ik zag toevallig ook meteen de dader, namelijk de zwarte specht.

Zwarte specht

Zwarte spechten en groene spechten maken een geluid, dat lijkt op lachen. Groene spechten hebben een lange, lachende en hinnikende roep, terwijl zwarte spechten een lachende roep hebben. Kortom; bij de zwarte specht is de lach korter. Volgens mij was Walter Lantz, de ’uitvinder’ van Woody Woodpecker ook gecharmeerd van een lachende specht. Zijn geesteskind - de hyperactieve Woody Woodpecker - verscheen voor het eerst in 1940 en na 198 korte tekenfilms stopte hij hiermee in 1972. Zelf heb ik redelijk veel van die filmpjes gezien, maar ik wist niet dat Lantz ook de ’founding father’ was van Oswald the Lucky Rabbit, Andy Panda, Chilly Willy (een kouwelijke pinguïn), Wally Walrus en de Beary Family.

Terug naar de echte spechten, want ik moet nog melden dat de zwarte specht de grootste specht is, met een maximale lengte van 57 centimeter, in ons land. Naast dat lachen roffelt deze specht er in het voorjaar stevig op los. Zijn wat zwaardere, langere en langzamere mitrailleurachtige roffel is dan ook duidelijk anders dan die van de grote bonte specht. Deze laatste heeft een relatief korte, maar wel luide roffel. Het is natuurlijk heel grappig als zo’n grote bonte specht een aluminium goalpaal als voorwerp gebruikt om op te roffelen. Volgens mij versiert hij dan het mooiste vrouwtje.

Over roffelen gesproken

Spechten kunnen niet zingen vandaar dat ze over zijn gegaan tot andere geluiden en middelen. Deze middelen zijn dode takken of dode stukken boom, maar zoals ik hierboven al aangaf het kunnen ook aluminium palen zijn. Roffelen alle spechten? Grote bonte, kleine bonte en zwarte spechten roffelen zeker. Daarnaast kennen we twee spechtensoorten die nauwelijks roffelen maar wel andere geluiden maken. Als eerste de middelste bonte specht: die roffelt nauwelijks maar zijn gekrijs is luid en heel bijzonder. Het lijkt namelijk meer op een meeuwengekrijs. Ook de groene specht roffelt nauwelijks, maar zijn gelach is wel heel bijzonder, zie hierboven. Alle genoemde geluiden, dus zowel het roffelen als de bijzondere lach- of schreeuwgeluiden zijn bedoeld om een territorium te verdedigen. Daarnaast zijn die geluiden ook bedoeld om aan elkaar te laten weten dat het tijd is voor een kortstondige liefdesrelatie.

Wil je zelf eens luisteren naar de diverse roffels, dan is de link van Vogelbescherming met de titel ’Spechten roffelen en giechelen’ erg leuk.