Afgelopen week stonden de sociale media vol met plaatjes van een blauwe kikker. Hebben jullie ze gezien? En was de gedachte, dit zal wel fake zijn? Toch is het echt waar, want er bestaan in een korte periode heuse blauwe kikkers, namelijk de mannetjes heikikker. Als ik de gele bloempjes van speenkruid open zie gaan denk ik altijd, oké dan zal de blauwe heikikker zich ook wel snel laten zien. Is er een relatie tussen die twee? Dat niet, maar in al die jaren dat ik rond loop in de natuur is er bij mij een soort van gedachtenspinsel ontstaan: gele bloempjes, blauwe kikker.

Heikikker

De mannetjes heikikker is de enige kikkersoort die blauw wordt in het paringsseizoen. Die blauwe kleur ontstaat omdat er lucht onder hun huidlaag komt. In het begin is de huid nog grijsblauw, maar op de top van de paringstijd worden ze mooi blauw. Bij heikikkers loopt de paringstijd vanaf februari tot maximaal begin april en dan is de lol voor hen weer over. Veel mensen denken dat de blauwe kleur er vooral is om vrouwtjes te lokken, maar dat is niet zo. Vrouwtjes lokken doen ze zoals alle kikkers met hun ’gezang’. Dat gezang is overigens ook bijzonder, want het klinkt alsof je een lege fles onderdompelt in water. Het is dus een beetje een klokkend geluid. Waarom dan die blauwe kleur? Die is voornamelijk om indruk te maken op de collega’s. Het is dus een signaalfunctie voor andere mannetjes. Gevolg, hoe smurfenblauwer het mannetje eruitziet, hoe eerder een ander mannetje denkt, nou laat maar, die ziet er mij te potent uit, hier maak ik geen kans. Natuurlijk kijken de vrouwtjes met hun bruine ogen ook wel een beetje naar zo’n mooie blauwe jongen, maar het klokkende geluid doet het.

Kikkertijd

Het is nu trouwens overal kikkertijd, ook wel paddentrek genoemd. Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarbij padden en andere amfibieën van hun winterverblijven naar het water trekken om zich voort te planten. Eigenlijk zou je deze trek de amfibieëntrek moeten noemen, maar aangezien er heel veel meer padden zijn en maar sporadisch wat andere amfibieën te zien zijn, wordt deze wonderlijke activiteit, de paddentrek genoemd. En dus houd ik me daar ook maar aan. Deze paddentrek begint al vaak in februari en kan tot april duren. Amfibieën ontwaken uit hun winterslaap bij een mooie combinatie van temperatuur, minimaal 6°C, en luchtvochtigheid, hoe natter hoe beter. Tijdens zo’n combinatie kan het grootste deel van de paddenpopulatie in zeer korte tijd naar het voortplantingswater trekken. Bij grote populaties kan dit om duizenden dieren per nacht gaan!

Slachtoffers

De piek van de paddentrek is net na het donker en meestal is het dan ook avondspits op de wegen. Hierdoor vallen er jaarlijks vele tienduizenden verkeersslachtoffers onder de padden. Gelukkig zijn er in gemeenten in Brabant veel maatregelen genomen, zoals het plaatsen van schermen of tunnels. Helaas kan dat niet overal, maar daar zijn dan verkeersborden geplaatst. Houd je dan ook aan de aanwijzingen op die borden.