“Wat moet er terecht komen van die jeugd? Ze doen toch niks anders dan blowen, graffiti spuiten, herrie schoppen, schelden of een combinatie van dat allemaal?” Volgens de jongerenwerkers Ronald Broekaart en Djamil el Hatri klopt dat zeker niet, en gaat er veel meer schuil achter dat zulk gedrag. Met zijn tweeën vertellen ze over wat de relatie is tussen jongeren en de gemeente, hoe we het gesprek aan kunnen knopen met jongeren en verbreden ze in algemene zin onze horizon in de eerste aflevering van de nieuwe interviewreeks ’De jeugd van tegenwoordig’.

Door Syb Faes

Ronald en Djamil werken vanuit jongerencentrum A16 in Rijen. Wie zichzelf er op het goede moment begeeft zal aangestoken worden door de warme levensvreugd die jongeren door het container-achtige gebouw verspreiden. Gezellig is het er dus zeker, en het lijkt er vooral niet over problemen te gaan, maar over oplossingen. Ronald en Djamil zijn er samen met een aantal andere jongerenwerkers de baas, maar niet bazig. Ze bieden jongeren vooral een luisterend oor, leggen direct contact met ze, en geven ze een steuntje in de rug waar ze dat nodig hebben. ”Jongerenwerk houdt in dat je present bent en werkt in de leefomgeving van jongeren. Op elk leefgebied proberen we contact met ze te hebben, zowel op straat, als online, als op school.” legt Djamil uit. Ronald voegt toe: ”Iedereen van grofweg 12 tot en met 23 jaar oud kan in het jongerencentrum binnen komen lopen, ideeën leveren en komen uitvinden wat hun talenten zijn.” En met ‘iedereen’ bedoelen ze ook echt iedereen: of je nou op straat rondhangt of de hele dag de schoolboeken in duikt.

Jongeren en de gemeente

Al die jonge frisse breinen produceren samen heel wat denkwerk, maar luistert de gemeente wel naar de ideeën van jongeren? Tijdens het interview valt er een stilte als die vraag gesteld wordt. Er blijkt een dubbelzinnige kant aan deze kwestie te zitten. Er is vanuit jongeren de vraag ontstaan voor een ’jongerenaanjager’; een soort schakel tussen jongeren en de gemeente die ideeën van jongeren doorzet naar de hogere bestuurslagen. Ronald legt uit: ”Dat die vraag is ontstaan geeft aan dat er eigenlijk te veel goede ideeën en bedoelingen blijven hangen,” waarna Djamil de andere kant van de kwestie belicht: ”maar dat de gemeente dat heeft opgepakt en daardoor juist die jongerenparticipatie aankaart, is wel een heel goed teken.”

Jongerenparticipatie is gelukkig geen nieuw begrip binnen de gemeente. Zo worden jongeren actief betrokken bij de bouw van nieuwe skateparken in Rijen en Gilze, en is er bovendien een jeugdgemeenteraad waarin alle groepen 7 en 8 van alle basisscholen uit de gemeente zijn vertegenwoordigd. Djamil: ”De nieuwe generatie zet de toon voor de toekomst in elk aspect.” Waarna Ronald concreet aangeeft wat we hier allemaal mee moeten: ”Hoe eerder jongeren het gevoel krijgen dat ze worden gehoord, hoe beter.”

Problemen

”Problemen die vaak terugkomen zijn schoolverzuim, mentale problemen en problemen thuis.” zegt Djamil. Ronald benoemt dat de mogelijke oorzaken hiervan verschillen. ”We leven in een prestatiemaatschappij. Jongeren vinden heel snel dat ze van alles moeten vinden en kunnen.” Djamil: ”Soms duurt het gewoon wat langer voordat je weet wat je wilt worden, en soms zit je even wat minder lekker in je vel.” Dat sociale media en corona bovendien ook nog wat roet in het eten hebben gegooid kunnen Ronald en Djamil allebei beamen.

Stijgende lijn

Dat er steeds meer wordt geïnvesteerd in jongeren- en welzijnswerkers door scholen en gemeenten is volgens Djamil de oorzaak van de stijgende lijn die door hen wordt geconstateerd. Dat die investeringen direct in verband staan met het welzijn van jongeren hebben Ronald en Djamil dan ook zelf ondervonden. ”De bezuinigingen van de afgelopen vijftien jaar gingen gepaard met toenemende problemen. Wij konden echt het verschil maken, en dat werd steeds meer gezien door gemeenten waardoor er meer werd geïnvesteerd en we bepaalde problemen vroeg konden signaleren.”

Een beter samenspel tussen jongeren en volwassenen is niet alleen de verantwoordelijkheid van jongeren en organisaties die de jongeren helpen: die verantwoordelijkheid delen we allemaal met elkaar. Djamil: ”Stel: je ziet een jongere op straat lopen die een steuntje in de rug nodig lijkt te hebben. Je kan dan op een laagdrempelige manier naar hem of haar toestappen, jezelf voorstellen en een praatje maken. Gewoon het gedrag benoemen dat je ziet kan al van grote waarde zijn. Later kan je diegene ook voorstellen aan jongerenwerkers. Dan heb je jouw taak als burger uitgevoerd.” Zowel Djamil als Ronald beamen dat er vaak meer achter het gedrag zit dan je ziet, en dat vooroordelen altijd averechts werken: ”Vooroordelen zijn olie op het vuur.” zegt Djamil. En heb je geen zin om een gesprek te voeren? ”Een simpele ‘goedendag’ kan ook al van grote waarde zijn, en doe dat vooral voordat de vooroordelen zich opstapelen.”

[KADER]

Oproep

Met dit artikel trapten we de nieuwe rubriek ‘De jeugd van tegenwoordig’ af. Na dit artikel is het natuurlijk belangrijk om diverse jongeren zelf aan het woord te laten. Ben of ken jij een jongere van 15 t/m 23 jaar oud met een verhaal, en/of een mening over wonen en leven in de gemeente Gilze en Rijen? Stuur dan gerust een mail naar contact@sybfaes.com, en wie weet raken we wel in gesprek!