Een melodica schalt door de aula van de Brakken in Rijen. De laatste bezoekers vinden een plaatsje aan de tafels die klaar staan in de grote ruimte. Het is donderdagavond 12 oktober. Ruim veertig bewoners uit de wijk Wolfsweide in Rijen Noord-Oost zijn bij elkaar in de basisschool. Ze zijn uitgenodigd door het wijkteam Energie(k) Wolfsweide, een groep vrijwilligers die namens vereniging Energie Gilze-Rijen en de gemeente Gilze-Rijen ondersteunt bij het verduurzamen van de huizen in deze wijk.

Klimaatverandering, verduurzaming, energiecrisis; het zijn woorden die regelmatig in het nieuws langskomen. Langs allerlei wegen streven particulieren naar verduurzaming voor hun eigen woning als ook de overheid voor alle woningen in Nederland. Natuurlijk wil iedereen met zo min mogelijk inspanning en investering zoveel mogelijk realiseren. Het wijkteam van Wolfsweide helpt mensen die in vergelijkbare huizen wonen om van hun eigen projecten te leren en informatie en ervaring daarover uit te wisselen met elkaar. Ze zijn vrijwilligers zonder winstoogmerk. Een eerdere poging voor een bijeenkomst vond online plaats in coronatijd. Dit was de eerste keer dat de bewoners op hun initiatief werkelijk fysiek bij elkaar zaten.

De wijkgenoten zitten bij elkaar aan tafel met mensen in een zelfde situatie: huurders bij huurders, eigenaren bij eigenaren. Mensen die in een eindwoning (hoekwoning) wonen bij elkaar, evenzo voor vrijstaande huizen, twee-onder-één-kappers en tussenwoningen. Na een korte informatieronde over diverse onderwerpen, zoals isoleren en ventileren, gaan ze met elkaar in gesprek over hun eigen ervaringen. “Wat heb je aan jouw huis gedaan? Hoe is dat bevallen? Wat zou je in de toekomst nog willen doen? Wat houdt je tegen?” Zo komen in verschillende rondes diverse vragen langs. Na een pauze met koffie en een laatste informatieronde over zonnepanelen is er voor iedereen nog ruimte om op een specifiek onderwerp door te vragen. Alle tafels, over isoleren/ventileren, warmtetechnieken, subsidies en leningen en zonnepanelen zijn weer goed bezet.

Warmtescan

Vooraf en in de pauze maken de bewoners ter plaatse kennis met diverse technische mogelijkheden. Er is een demonstratie van een warmtescan met verschillende glassoorten, ze kunnen de CO2-meter uitproberen. Diverse huurders krijgen materialen mee om ook in hun huis verduurzaming te realiseren. Een kleine prijsvraag rond een beruchte oude energieslurper, een elektrische oliekachel, bezorgt één van de bewoners een mooie vermogensmeter, een zogeheten energysocket.

Vanuit Energie Gilze Rijen zijn diverse vrijwilligers aanwezig die ook bij verschillende onderwerpen meehelpen en hun kennis en ervaring als bijvoorbeeld energie-adviseur inzetten. Ook is er een medewerker van Hoppenbrouwers Techniek die in de laatste ronde bewoners informeert over het aanleggen van zonnepanelen met een aardige korting voor de bewoners van Wolfsweide. Van de gemeente is een ambtenaar aanwezig die in de laatste ronde ook diverse bewoners te woord staat en informeert.

Geslaagd

Niek van Uden-Luteijn vertelt namens het wijkteam: ”WIj kijken terug op een aan alle kanten geslaagde bijeenkomst: een goede opkomst, levendige gesprekken aan tafel, uitwisseling over en weer tussen bewoners, veel nieuwe contacten, diverse doelgroepen bereikt zowel qua leeftijd als huistype. Geïnformeerd blijven over de activiteiten van wijkteam Energie(k) Wolfsweide? Wilt u zich ook inzetten voor het wijkteam? Heeft u onze bijeenkomst gemist maar ontvangt u nog graag het verslag, of in het vervolg onze nieuwsbrief? Mailt u dan naar wolfsweide@energiegilzerijen.nl.”