De gemeente Gilze en Rijen bouwt momenteel aan de Mgr. Schaepmanstraat in Rijen een sporthal die helemaal energieneutraal is. Dit betekent dat deze sporthal alle energie die nodig is voor het gebouw zelf opwekt. Wettelijk is bijna-energieneutraal bouwen verplicht. Maar bij gemeentelijke gebouwen kiest de gemeente Gilze en Rijen ervoor om helemaal energieneutraal te bouwen. Dit maakt het gebouw zuiniger en dat scheelt in de kosten tijdens het gebruik.
De sporthal is eind 2023 klaar. De bouw is in april gestart en het hoogste punt is bijna bereikt. In de toekomst komt naast de sporthal in het parkachtige gebied nog een woongebouw.
Wethouder Merijn Scheifes is erg enthousiast over dit project. ”We stimuleren onze inwoners om hun woningen zo energiezuinig mogelijk te maken. Dat willen we ook als gemeente. Deze sporthal is een goed voorbeeld van duurzaam bouwen. De praktijkervaring die we nu opdoen met de bouw van deze sporthal leggen we goed vast. Deze kunnen we dan bij volgende projecten weer gebruiken.”
Energiebesparing
“Bij de bouw van de sporthal gebruiken we extra goede isolatie voor het dak en de muren om energieverlies te voorkomen. We plaatsen ramen aan de schaduwzijde, zodat er niet te veel warmte naar binnen komt. Als we toch energie nodig hebben, wekken we dit op met zonnepanelen op het hoge dak. Ook maken we gebruik van warmtepompen. Uiteraard is het gebouw gasloos”, vervolgt de wethouder.
Groen
Naast energiebesparing heeft de gemeente met de sporthal ook aandacht voor het groen en de natuur. Het lage dak is bedekt met planten die veel regenwater kunnen opnemen. Dit werkt ook verkoelend. We richten het terrein rondom de sporthal zo in dat het water goed wordt opgevangen. Er komen wadi’s (opslag voor water) en waterdoorlatende paden en parkeerplaatsen. Rondom de sporthal komt een groen bosrijk park met verschillende soorten bomen en planten die het bestaande groen versterken. De gevels krijgen nestkasten voor vogels, zodat zij veilig kunnen nestelen. Hierbij adviseerde de NLGR (Natuur en Landschap Gilze Rijen).
Hergebruik van materialen
Om te zorgen dat het geluid in de sporthal prettig is, komen er speciale binnenwanden. Die zijn gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. Ook krijgt het gebouw een zogeheten materialenpaspoort. Dit is een soort online materialenbibliotheek, waarin staat uit welke materialen het gebouw bestaat en waar die zitten. Bij bijvoorbeeld vervanging, reparatie of onderhoud is dit handig én in de toekomst verbeter je zo ook hergebruik en voorkom je afval. Je kunt materialen namelijk makkelijk los maken en hergebruiken.