Wanneer mensen aan insecten denken, denken ze meestal aan vervelende kriebelbeestjes of aan steekgrage plaaggeesten, zoals muggen, mieren, wespen, luizen en bedwantsen. Toch vormen die samen slechts een minieme fractie van het hele insectenrijk.

Insecten vormen wereldwijd het grootste deel van de biodiversiteit, zowel in aantal soorten als in totale hoeveelheid. Ze zijn de opruimers van de natuur, zijn zelf voedsel voor veel andere dieren, bestuiven allerlei gewassen en vervullen nog vele andere functies in het ecosysteem. Zouden ze met al die activiteiten stoppen, dan zou de aarde binnen korte tijd onbewoonbaar worden.

Belang

In deze lezing legt Wim Klein het belang van insecten uit voor het hele ecosysteem op deze aarde; waarom sommige soortgroepen achteruitgaan en andere niet, en wat daar de effecten van zijn. Wim Klein is een entomoloog, gespecialiseerd in wespen, en verbonden aan Naturalis en Natuurmuseum Brabant.

Wim Klein vraagt de mensen één insect (levend, dood of gefotografeerd) mee te nemen naar de lezing op 11 april vanaf 20.00 uur. Toegang gratis. Plaats: Cultureel Centrum De Boodschap, Nassaulaan 62-64, Rijen.